" />

Питання-відповідь

Відповіді на актуальні запитання наших споживачів

На запитання наших покупців щодо якості хліба відповідає Охріменко Валентина Вікторівна -  директор департаменту забезпечення якості продукції. 

Як здійснюється контроль якості продукції на підприємствах ПАТ «Київхліб»?

  • Кваліфіковані фахівці атестованих технологічних лабораторій здійснюють триступеневий контроль якості: вхідний контроль якості сировини, контроль параметрів технологічного процесу та якості напівфабрикатів, контроль якості продукції за фізико-хімічними та органолептичними показниками.

    Крім того, контроль якості продукції здійснюється головною технологічною лабораторією компанії «Київхліб», санепідемстанціями, Управлінням у справах захисту прав споживачів, Укрметртестстандартом. Випадків невідповідності продукції вимогам нормативної документації не було.

Чи відповідає обладнання ваших підприємств сучасним вимогам?

  • Усі наші підприємства оснащені сучасними комплексно-механізованими технологічними лініями. Так, наприклад,  у виробничому цеху № 4 встановлена автоматизована лінія з виробництва булочних виробів - це добре вже відомі всім киянам рогалики студентські та булочки «Малятко».

Чи змінилася технологія виробництва традиційних видів хліба?

  • Ні в якому разі. Нашому товариству вдалося зберегти традиційні технології при виготовленні хлібобулочних виробів. Ми не використовуємо ні покращувачів, ні хімічних розпушувачів. Так, пшеничний хліб, батони, булочні та здобні вироби ми готуємо на великих густих опарах, хліб житньо-пшеничний, як, наприклад, «Український» - на житньо-пшеничних закваска. Така технологія дозволяє накопичити природним шляхом в хлібі речовини, які формують смак і аромат готових виробів і допомагають зберегти свіжість.
    Не так давно наші фахівці розробили хліб «Прибалтійський», який вже завоював любов наших покупців і користується стабільним попитом. Цей хліб виготовляється за класичною технологією з застосуванням закваски і заварки.
    ПАТ «Київхліб» випускає також кондитерські вироби: торти, тістечка, кекси, пироги, печиво, пряники. Ці вироби виготовляються як за класичними, так і за сучасними технологіями.

Як довго можна зберігати хліб після випічки?

  • Наша компанія гарантує якість хлібобулочних виробів протягом встановлених нормативною документацією термінів придатності до споживання і дотриманні умов зберігання. Покупцям слід звертати увагу на цю інформацію, яка завжди є на фірмовій упаковці наших підприємств і дотримуватися її.
    З кожним роком у нас збільшується кількість упакованої продукції, на всіх підприємствах встановлені пакувальні автомати. Це дає можливість зберегти свіжість хліба, підвищити культуру споживання, подовжити терміни придатності до споживання. Крім того, наша упаковка несе логотип ТМ «Київхліб», завдяки якому наш хліб легко відрізнити від інших виробників.

           

Поради щодо зберігання і використання хліба:

  • Термін зберігання хліба без втрати його якості і споживчої цінності близько 3 діб. Точний термін завжди вказаний на нашій фірмовій упаковці. Саме цей  строк слід брати до уваги, розраховуючи потрібну кількість хліба, щоб не викидати залишки.
  • Ніколи не купуйте хліб, перевіряючи його свіжість руками, використовуйте для цього спеціальну ложку, а ще краще купуйте хліб у спеціальній фірмовій упаковці або пакетах. Крім чистоти самого хлібу, ви гарантовано будете знати виробника та дату виробництва хліба.
  • Вважається, що теплий  щойно випечений хліб скоріш шкідливий для організму, ніж корисний, тому краще вживати хліб вчорашньої випічки.
  • Різати хліб краще на дерев'яній або скляній дошці, використовуючи спеціальний гострий ніж. Національні вироби - коржі, чуреки, лаваш та ін - прийнято не різати ножем, їх треба розламувати на частини.
  • Хліб подають у плетеній солом'яній тарілці або на таці, красивому блюді, накривши серветкою. Добре, якщо ви не просто «звалите в купу» скибочки хліба, а розташуєте їх у певному порядку: ступінчастою гіркою, віялом, спіраллю.
  • Їдять хліб, відламуючи руками невеликі шматочки. Бутерброди з ковбасою або сиром кладуть на тарілку і їдять, відрізаючи ножем і притримуючи виделкою.
  • Зберігають хліб у поліетиленових пакетах або спеціальних хлібницях: металевих, пластмасових, дерев'яних. Головне, не розміщати їх під сонячним світлом і близько до опалювальних приладів, інакше на внутрішній поверхні ємкості, де зберігається хліб,   утворюються крапельки вологи і хліб швидше псується.
  • Хлібницю необхідно періодично промивати розчином оцту, а поліетиленові пакети замінювати новими, або промивати теплою водою і добре просушувати.

             

Ніколи не викидайте черствий хліб. Його дуже просто освіжити і знову зробити апетитним і смачним:

  1. Загорніть хліб в чисту вологу серветку на 5 хв, а потім поставте на 20 хв в трохи теплу духовку.
  2. Покладіть скибочки хліба на сито, яке ставлять у каструлю, але так, щоб хліб не стикався з водою (за типом парової бані), накрийте кришкою. Через кілька хвилин хліб знову стане м'яким і пишним.
  3. Поставте черствий хліб чи пряник на 1 хвилину в мікрохвильову піч і ви отримаєте м'який, теплий і смачний продукт.
  4. Менш черствий, але сухий хліб можна освіжити наступним чином: його кладуть у каструлю, накривають кришкою і ставлять у великий посуд з гарячою водою і витримують до охолодження води.

Все це необхідно робити безпосередньо перед подачею на стіл, тому що «реанімований» хліб залишається м'яким тільки пару годин. З черствого хліба можна приготувати багато цікавих, дешевих і різноманітних страв. Цим ви не тільки надасте належну повагу хлібу, але і принесете користь своєму здоров'ю.

Що стосується культури споживання хліба в домашніх умовах, то тут прийнятні такі прості рекомендації. Готувати їжу бажано по потребам сім'ї - порції подавати не дуже великими (краще покласти добавку, ніж викидати недоїдені залишки).

Якщо на стіл подаються круп'яні або макаронні вироби (оладки, галушки, вареники, пельмені, млинці, сирні запіканки, страви з картоплі і т. ін.), то хліб слід подавати на стіл у мінімальній кількості.

Хліб заслуговує на повагу і дбайливе ставлення! Дякуємо, що споживаєте продукцію ПАТ "Київхліб"!