" />

Філософія якості

Як народжується хліб


ПАТ «Київхліб» – сучасний представник хлібопекарної галузі України. Підприємства компанії оснащені високотехнологічним обладнанням для виробництва хліба і булочних виробів на будь-який смак. Секрет смачного та корисного продукту полягає у злагодженій роботі багатьох фахівців, які відмінно управляються з технікою і професійно виконують свою ділянку роботи.

Отже, борошно на хлібокомбінат доставляють з млинів спеціальні автомашини – муковози, з них вона викачується за допомогою стислого повітря у величезні металеві бункери, що вміщають по кілька десятків тон цієї основної сировини хлібопекарського виробництва. Борошно зберігається в таких бункерах і по трубах подається на виробництво.

Всі ці операції: прийом борошна на хлібозавод, зберігання в бункерах, відпуск на виробництво, облік кількості борошна, що витрачається на приготування тіста, здійснюється автоматично. Керують автомеханізованою системою, по якій рухаються з величезною швидкістю багатотонні маси борошна, лише кілька людей – операторів, що знаходяться біля пульта управління.

З бункерів для зберігання борошно надходить на просівні пристрої, забезпечені крім сит, сильними магнітами для уловлювання найдрібніших часточок заліза, які можуть залишитися в борошні після помолу зерна.

Далі борошно потрапляє в порівняно невеликі силоси, а з них - у цеха, де готують тісто. Сучасні агрегати для замісу й бродіння тіста представляють собою складні механізми, що замінюють працю десятків, а часом і сотень людей.

У визначених рецептурою кількостях дозуються борошно, вода, сіль, розчин дріжджів та замішується  опара. Бродіння опари також здійснюється в строго певний час при строго заданій температурі.

На опарах готують тісто з пшеничного борошна. Одержання житнього тіста - справа ще більш складна.

Приготування заквасок, на яких готують житнє тісто, вимагає особливої уваги і великої майстерності, глибоких знань мікробіології та біохімії. Компанія по праву пишається своїми майстрами, технологами та тістоводами. На виброженних опарах або заквасках замішують тісто. І знову автоматизовані дозатори дозують борошно, сіль, цукор та іншу сировину, необхідну для того чи іншого сорту хліба за затвердженою рецептурою.

Потужні тістомісильні машини протягом декількох хвилин замішують тісто, яке бродить належний час і направляється в інший цех, де «розумні» механізми ділять його на шматки і надають цим шматкам форму майбутніх батонів, буханців та булок.

Рухаючись у спеціальних шафах, тістові заготовки збільшуються в об’ємі, і , нарешті, прямують в піч.

Сучасні хлібопекарські печі – величезні автоматизовані конвеєри, розташовані в закритих тунелях. Такі печі випікають на добу по 10-20 тис. буханок або батонів. В компанії «Київхліб» є такі хлібопекарські печі, добовий видобуток яких складає 80-90 тисяч буханок. Одна така піч забезпечує хлібом понад 200 тисяч осіб на день – населення цілого міста або столичного району.

У печі, власне, і відбувається це велике чудо – народження хліба. З білої тістової заготовки народжуються рум'яні буханці, що наповнюють все навкруги чудовим ароматом свіжоспеченого хліба.

Після охолодження хліб подається на спеціальні пакувальні автомати. Кожен хліб одягається у фірмову упаковку, відому мешканцям столиці та далеко за її межами.

Такий хліб укладається в пересувні контейнери, в яких він доставляється в торгову мережу. Продукція компанії завжди доходить до споживача в свіжому вигляді.

Хліб - основа здорового харчування


Хліб, без перебільшення, є унікальним продуктом, будь-коли створений людиною. Таку повагу він заслужив завдяки своїм цінним якостям.  Він не набридає і не перестає бути корисним, навіть черствим. Давно доведено, що вживаючи тільки хліб, організм отримує майже всі необхідні для повноцінного життя речовини.

Приблизно половину необхідної для  життєдіяльності енергії  людина отримує від вуглеводів, з яких, в основному, складається хліб. До його складу входять також цінні білки, що складаються з незамінних амінокислот (лізин, метіонин і триптофан). Вживаючи в їжу хліб разом з тваринним білком, людина забезпечує собі повноцінне якісне харчування.

У хлібі багато вітамінів групи В: тіамін (B1), рибофлавін (В2), нікотинова кислота (РР). Тіамін бере участь в обміні вуглеводів. Його недолік веде до захворювання нервової системи, оніміння кінцівок.

Вітамін В2 бере участь в процесах тканинного дихання та виступає джерелом енергії в організмі. У разі нестачі формуються захворювання шкіри і слизових оболонок, погіршується зір. Вітамін РР головний регулятор окислювальних процесів в організмі. При його недостачі цього розвивається швидка стомлюваність, слабкість, дратівливість і захворювання шкіри.

Але в процесі переробки зерна в борошно відбувається злущування оболонок, де більшою мірою і містяться вітаміни, тому більш цінним і корисним вважається хліб з високим вмістом висівок, вироблений з борошна грубого помолу або з борошна цілого зерна (наприклад, зерновий хліб). Вони і забезпечують більшою мірою потреба людини у вітамінах групи В.

В них також багато і токоферолів, вітамінів групи Е, які беруть участь в обміні білка, позитивно впливають на діяльність ендокринної системи.

Хліб містить необхідні для нормальної життєдіяльності людини мінеральні речовини – солі кальцію, фосфору, калію, заліза та інших мікро-і макроелементів. Вони необхідні для повноцінного формування, росту і розвитку м'язів і кісток та інших процесів.

При цьому житній хліб має кращий склад кальцію і фосфору, ніж пшеничний, і більш високий вміст солей заліза.

Взагалі, білки, жири і вуглеводи, що містяться у хлібобулочних виробах, засвоюються організмом тим краще, чим вищий сорт борошна, а при порівнянні житнього та пшеничного хліба перший значно поступаються за засвоєнням поживних речовин другому.

Крім того, легше перетравлюється і засвоюється організмом не свіжовипечений, а злегка зачерствілий або злегка підсушений хліб.

Харчову цінність хліба підвищують також його смак та аромат!

Вчені відкрили одну незвичайну властивість хліба: у його білках багато глютамінової кислоти, що бере участь у великій кількості обмінних процесів в організмі, завдяки їй хліб викликає відчуття насичення. Тому кожна людина хоче вгамувати голод в першу чергу саме хлібом.

Яким же хлібом харчуватися і яке його кількість вважати нормою?

Рекомендовані норми становлять сьогодні для дорослої людини, не зайнятої важкою фізичною працею, приблизно 250 г хліба на день, однак ця норма (кількість) може варіювати залежно від віку, виду діяльності людини, маси тіла, індивідуальних особливостей організму, кількості і складу інших продуктів, що входять в раціон харчування. Для людей, що займаються спортом, фізичною працею і іншими навантаженнями, норма споживання хліба вище. Фахівці рекомендують складати свій раціон з урахуванням споживання як житнього, так і пшеничного хліба.

Величезний асортимент хліба, який пропонує сьогодні своїм споживачам ВАТ «Київхліб», приготований за класичними рецептурами та з високоякісної сировини, дає можливість кожному підібрати собі хліб за смаком та бажаними властивостями.

Смачного!